DIYVi har en tendens att köpa nya möbler när vi tröttnat på dess utförande och färg. Kanske har vi kört på en inredningsstil och vill byta, och färgerna på de nuvarande möblerna passar inte riktigt in i det nya hemmet vi tänkt oss. Men är det verkligen nödvändigt att köpa nya möbler? Nej, faktiskt inte, för idag finns det så otroligt många sätt att förnya de gamla möblerna på och således få en helt ny inredningsstil på bara ett par dagar. Dessutom är det ju mycket billigare att måla om möblerna än att köpa nya. Men hur går man till väga?

Det beror på underlaget och på vilken slags färg man har tänkt använda. Sanningen är dock den att det idag går att måla om nästan vad som helst. Det finns färg som fäster på alla slags underlag och därför kan man lika gärna måla om den gamla byrån som gått i arv i generationer, som soffbordet man köpte på IKEA för några månader sedan. Färg som fäster på alla ytor kostar dock lite mer än traditionell färg, men det hela går givetvis mycket fortare.

Slipa alltid möblerna

Oavsett vilken färg man tänker använda så måste flagnad och lös färg slipas bort från möblerna, annars kommer den nya färgen att följa med när den under lossnar. Så slipa alltid bort färg som sitter löst och se till att ytan är ren och torr innan du börjar måla.

Hur målar man?

Om man inte vill använda de lite dyrare färgsorterna som fäster på de flesta ytor, så behöver man i många fall måla med grundfärg innan man drar på den riktiga målarfärgen. Detta för att färgen ska fästa så bra som möjligt. Därefter behöver möbeln troligtvis målas två till fyra gånger, det beror både på den ursprungliga färgen och på den nya.